Tips voor uw archiefbezoek

Deel dit artikel

,

Het is zover U gaat op speurtocht naar uw voorouders in het archief waarin u verwacht informatie te zullen vinden. Behulpzaam daarbij hier enige tips vooraf. Ze kunnen uw bezoek misschien meer inhoud geven.

Bereid uw bezoek goed voor, weet wat u wilt gaan zoeken en laat u in het archief niet afleiden. Het gevaar is niet denkbeeldig dat u andere gegevens tegenkomt die niet datgene geven waarvoor u naar het archief bent gegaan.

Door de gemeentelijke herindeling zijn de gegevens vaak verplaatst naar nieuwe gemeenten. Klik hier voor de lijsten voor herkomstonderzoek en gemeentelijke herindeling.

  1. Noteer altijd nauwkeurig welk archiefdeel u, op welke datum, onderzoekt, b.v. doopboeken Rolde over de periode 1610 tot 1680, dat om te voorkomen dat u bij een volgend bezoek in hetzelfde boek aan de gang gaat.
  2. En denk vooral aan de bronvermelding, noteer zeer nauwgezet wat u gevonden heeft. In welk archiefdeel, pagina nummer, aktenummer etc., etc. U noteert eerder te weinig dan te veel.
  3. Maak kopieën van stukken die u eventueel op een later tijdstip in een publicatie wilt opnemen.
  4. En dan nu op pad.


Enkele gedragsregels bij een bezoek aan een archief
Onderstaande algemene gedragsregels gaan in vrijwel alle gevallen op, uitzonderingen uiteraard daar gelaten.

  1. Bij binnenkomst meldt u zich bij de ontvangstbalie en indien u nog niet in het bezit bent van een algemene archiefkaart of toegangskaart krijgt u een dagpas, tenzij u al een toegangspas heeft voor het desbetreffende archief.
  2. In de studiezaal of zalen mag u geen tassen meenemen, alleen toegestaan zijn mappen of ordners met uw eigen gegevens en schrijfmateriaal, soms alleen potloden. Laptops zijn in de meeste archieven toegestaan.
  3. De dingen die u niet in de studiezaal mag meenemen kunt u opbergen in een afsluitbaar kluisjes die in vrijwel elk archief beschikbaar zijn.
  4. Op uw verzoek zal een studiezaalbeheerder u wegwijs maken waar u de beschikbare archiefgegevens kunt vinden en hoe u met de verschillende materialen dient om te gaan. Veelal zijn gegevens op microfiches beschikbaar en zijn via een leesapparaat te raadplegen.
  5. Elk archief heeft zijn eigen methode hoe stukken kunnen worden opgevraagd, informeer dus bij de studiezaalbeheerder hoe een en ander werkt.
  6. Lawaai maken in een studiezaal is een doodzonde!


Veel plezier bij uw zoektocht naar uw voorouders.

Actueel

'Meld je aan voor de nieuwsbrief' van HCC!genealogie

'Abonneer je nu op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden