In het gemeente-archief van Schouwen-Duiveland zijn ongeopende testamenten ontdekt. Archivaris Huib Uil onthulde donderdag de inhoud. Het gaat om de nalatenschap van Bonifacius Johan van Dongen en Jacoba Isabella Gudde, beiden door hen zelf opgemaakt in 1869. Van Dongen (1833-1909) hoorde tot een gefortuneerde familie uit Zierikzee. Gudde (1829-1904) wilde met de nalatenschap onder meer regelen dat haar stiefmoeder uit de verkoop van haar huisje alsnog het wekelijkse kostgeld kreeg, dat Gudde bij leven niet wekelijks kon betalen.

Nieuw exemplaar

Dat beide testamenten na hun dood nooit zijn geopend, komt waarschijnlijk omdat er later een nieuw exemplaar is opgemaakt, vermoedt Uil, waarmee het voorgaande verviel. Notaris J.M. Bouvin in Zierikzee heeft daar geen weet van gehad of verzuimd een gebruikelijke aantekening te maken bij de oude testamenten in zijn archief. 

Het komt zelden voor dat tussen notariële akten nog een verzegeld document steekt., aldus Uil. Het testament van Van Dongen werd gevonden door archiefvrijwilliger André Flikweert. Uil stuitte bij het nader doorspitten van de map zelf op het testament van Gudde.