Door onderlinge afspraken en een aantal technische ingrepen worden de gedigitaliseerde kranten van het Waterlands Archief nu ook gevonden als men zoekt op Delpher

De website Delpher van de Koninklijke Bibliotheek is een zeer welbekend platform om o.a. historische kranten te doorzoeken. Door hierbij aan te sluiten worden de historische kranten van de regio Waterland veel beter vindbaar. De aansluiting is mogelijk geworden door samenwerking tussen de Koninklijke Bibliotheek en De Ree Archiefsystemen, de leverancier van ons archiefbeheersysteem. De krantencollectie van het Waterlands Archief was zelfs materiaal in het pilotproject om harvesting door Delpher vanuit Archieven.nl mogelijk te maken. Kranten van andere archiefdiensten zullen binnenkort volgen.

Bij het zoeken naar krantenartikelen op Delpher kunt u specifiek filteren op 'Externe kranten'; extern in tegenstelling tot de 'eigen', 'interne' kranten van de Koninklijke Bibliotheek: hun eigen digitale collectie.

Bij doorklikken op een zoekresultaat wordt u automatisch doorgelinkt naar de website van de betreffende archiefdienst, dat kan dus die van het Waterlands Archief zijn. Daar kunt u het artikel tot in detail kunt lezen en eventueel downloaden.