Een persoonskaart is een genealogisch monumentje en een onmisbare bron voor iedereen die onderzoek doet naar familiegeschiedenis. Samen met de al digitale persoonslijsten is het Nationaal Register van Overledenen (NRO) nu volledig digitaal.

Bijna 1.350 vrijwilligers van het CBG-project PKdigitaal voerden data van 5,75 miljoen kartonnen persoonskaarten in via het crowdsourcingsplatform VeleHanden om de persoonskaarten doorzoekbaar te maken. Het totale project PKdigitaal is na twee jaar zo goed als afgerond. Het CBG is klaar om de historische persoonsgegevens uit de collectie persoonskaarten/-lijsten (NRO) te vergelijken met collecties van andere erfgoedinstellingen om meer data toegankelijk te maken voor publiek.

Vindbaar voor je nakomelingen
Een persoonskaart biedt recente persoonsgegevens en een beknopt overzicht van de levensloop van een in Nederland overleden persoon. Vrijwilliger Marijn onderzoekt ook haar eigen familiegeschiedenis en zag binnen VeleHanden duizenden persoonskaarten voorbijkomen in het crowdsourcingsproject ‘De laatste kaart’. Data van slechts vijf velden op de persoonskaart voerde ze in, maar “bij iedere kaart die ik invoer, denk ik: daar ga je. Nu ben je vindbaar voor je nakomelingen, die nieuwsgierig zijn naar hun voorouders. Bij iedere enter zend ik een klein groetje mee, als erkenning van: ‘Je bent er geweest’.”

Beschadigde_PK.jpg

Gouden greep van techniek en vrijwilliger
Miljoenen velden van persoonskaarten invoeren om de collectie doorzoekbaar te maken had zomaar een jarenlange klus voor vrijwilligers kunnen zijn. Door slim gebruik te maken van de bestaande techniek van optische tekenherkenning (OCR) en deze door te ontwikkelen, kon de handmatige invoer op VeleHanden met 695 dagen ingekort worden. Waar normaal gesproken data binnen VeleHanden altijd twee keer worden ingevoerd door vrijwilligers, blijkt de combinatie van deze techniek en vrijwilliger een gouden greep en uniek in Nederland.

Meer genealogische bronnen online dankzij NRO
Naast bijzondere vondsten zoals het vroegste geboortejaar op een persoonskaart (1828) en het kunnen raadplegen van persoonskaarten met oorlogsschade is er meer winst door digitaliseren. Meer externe bronnen komen online dankzij de digitalisering van de persoonskaarten. Voor het openbaar maken van persoonsgegevens wordt de regel gehanteerd: 100 jaar na de geboorte worden de records vrijgegeven. Maar de meeste mensen worden geen 100 jaar; hun records blijven langer dan nodig gesloten. Door het vergelijken (matching) met overlijdensgegevens uit het NRO kunnen bijvoorbeeld in één klap miljoenen indexrecords en gezinskaarten openbaar en doorzoekbaar komen bij andere erfgoedinstellingen.

Aanvragen van persoonskaarten/persoonslijsten
Om een vliegende start met genealogisch onderzoek te maken, kan een ‘uittreksel PKPL’ uit het Nationaal Register van Overleden (NRO) aangevraagd worden. Na aanvraag via het formulier ontvangt de onderzoeker voortaan een kwalitatief hoogwaardige scan van de persoonskaart (1939 – 1994) in de mailbox. Ter voorbereiding op het digitaliseren hebben vrijwilligers van alle 5,75 miljoen persoonskaarten zo veel mogelijk elke kreukel, ezelsoor, kruimel of geeltje verwijderd. Voor familieleden die zijn overleden na oktober 1994 kon al een beroep gedaan worden op de gedigitaliseerde persoonslijsten in het NRO.