Online winkelfraude, betalingsverzoeken voor cadeaubonnen die je niet hebt gekocht en andere gevaarlijke trucs die het vakantieseizoen kunnen verpesten

KnowBe4, leverancier van ’s werelds meest uitgebreide platform voor security awareness en phishing-simulaties, presenteert de top 5 cybersecurity tips om mensen te beschermen tegen een aantal gevaarlijke oplichtingstrucs die vaak gebruikt worden tijdens de feestdagen.

Elk jaar worden mensen slachtoffer van online fraude gerelateerd aan de feestdagen. Volgens de FBI zijn de twee meest voorkomende vormen van fraude het niet bezorgen en niet betalen van goederen of diensten. Bij producten die niet bezorgd worden betaalt een koper voor goederen of diensten die ze online vinden, maar worden de artikelen nooit geleverd. De andere vorm van fraude houdt in dat goederen of diensten worden verzonden, maar dat de verkoper nooit wordt betaald. Volgens een rapport van het Internet Crime Complaint Center (IC3) kostten deze vormen van oplichting in 2020 samen al meer dan $265 miljoen.

Hieronder staan vijf praktische beveiligingstips om de feestdagen op een veilige manier door te komen:

  1. Als de prijs van een product of dienst te mooi lijkt om waar te zijn, wees dan voorzichtig met de aankoop. Hetzelfde geldt voor een veelgevraagd of moeilijk verkrijgbaar product dat online wordt aangeboden op een onbekende website.
  2. Controleer altijd de reputatie van de verkoper wanneer je een aankoop doet, vooral als het product of de dienst afkomstig is van een website waar je nog nooit van hebt gehoord.
  3. Let bij het betalen van artikelen op aanbiedingen om cadeaubonnen van andere winkels als betaalmiddel te accepteren. Als je voor artikelen betaalt met een online betaal-app zoals PayPal, zorg er dan voor dat de betalingsmethode kopersbescherming biedt.
  4. Zorg ervoor dat je een wachtwoord niet opnieuw gebruikt op verschillende websites en gebruik een wachtwoord dat niet makkelijk te raden is. Cybercriminelen weten dat wanneer ze één wachtwoord bemachtigen, het wachtwoord waarschijnlijk te gebruiken is voor meerdere inlogs. Wachtwoordmanagers zijn een goed hulpmiddel om wachtwoorden veilig op te slaan.
  5. Schakel waar mogelijk Multi-Factor Authenticate (MFA) in op e-mail, winkel- en social media accounts. Dit is een extra stap die je kunt nemen om je accounts te beschermen.
“Niets zal iemand zo snel van zijn of haar vakantievreugde beroven als de ontdekking online te zijn opgelicht”, zegt Stu Sjouwerman, CEO van KnowBe4. “De beste manieren om veilig te blijven tijdens de feestdagen zijn niet eens heel technisch van aard, waardoor deze tips voor iedereen makkelijk te gebruiken zijn. Door het opvolgen van deze vijf eenvoudige tips zorg je ervoor dat je de feestdagen een stuk veiliger doorkomt.”

Voor meer informatie over bescherming tegen online vakantiefraude, download KnowBe4’s 2021 Holiday Resource Kit op https://www.knowbe4.com/holiday-resource-kit