Zijne Majesteit de Koning brengt dinsdagochtend 16 november een digitaal werkbezoek aan SIDN, de Stichting Internet Domeinregistratie Nederland. SIDN is de beheerder van het .nl-domein en doet onderzoek naar nieuwe technieken die de stabiliteit en veiligheid van het .nl-domein en van de internetinfrastructuur verhogen. Ook werkt SIDN aan oplossingen op het gebied van cybersecurity en digitale identiteiten waardoor internetgebruikers veiliger en makkelijker gebruik kunnen maken van het internet.

In 1986 werd de eerste .nl-domeinnaam geregistreerd en daarmee was .nl het eerste actieve landendomein buiten de Verenigde Staten. Om te zorgen voor een goed verloop van het registreren van domeinnamen is in 1996 SIDN opgericht. Naast de registratie van de .nl-domeinnamen zorgt SIDN ervoor dat de domeinnamen bereikbaar zijn en steunt de organisatie initiatieven om het gebruik van internet te stimuleren en de negatieve bijeffecten van het internet te bestrijden.

De Koning spreekt met medewerkers van SIDN over onder andere de geschiedenis van SIDN en de ontwikkeling van het .nl-domein, over de stappen die worden gezet om de veiligheid van .nl voor de gebruikers op peil te houden en over het borgen van continue beschikbaarheid van het domein. Aansluitend gaat de Koning in gesprek met stakeholders over het bestrijden van online criminaliteit en onrechtmatig handelen via .nl-domeinen en over projecten die bijdragen aan een sterker, veiliger internet. Het online werkbezoek wordt afgesloten met een gesprek over mogelijke verbeteringen voor het internet en de digitale infrastructuur van de toekomst en over het waarborgen van de kwaliteit, veiligheid en privacy wanneer nog meer mensen het internet nog intensiever gebruiken.