Luc Brants is gekozen tot winnaar van de Lanciersprijs 2021. Deze prijs werd op 14 oktober 2021 voor de derde keer uitgereikt in Regionaal Archief Tilburg aan een historisch onderzoeker. Brants werd door de jury geprezen voor zijn baanbrekende onderzoek naar de zichtbaarheid van homoseksualiteit, sekse- en genderdiversiteit in Tilburg.

De Lanciersprijs wordt om de twee jaar uitgereikt aan de onderzoeker die bronnen van Regionaal Archief Tilburg op originele wijze gebruikt. Om mee te dingen naar de prijs, moet dit onderzoek hebben geleid tot een scriptie, gedrukte of digitale publicatie, film of documentaire, roman, theaterstuk of een andere vorm.

Luc Brants heeft meer dan een jaar lang onderzoek verricht in de collectie van Regionaal Archief Tilburg, in het bijzonder in het archief van de gemeentepolitie van Tilburg. Tijdens de korte presentatie die gegeven werd kort voor de prijsuitreiking kwam naar voren dat het onderzoek naar de geschiedenis van de Tilburgse LHBTI-beweging, die tot nu toe on(der)belicht is gebleven, grote maatschappelijke relevantie heeft. Het onderzoek vond zijn weerslag in de mooi vormgegeven en goed geschreven publicatie Van Willem II naar Roze maandag. De zichtbaarheid van homoseksualiteit, sekse- en genderdiversiteit in Tilburg. De winnaar ontvangt een geldbedrag van € 750.

De overige drie genomineerden zijn die meedongen naar de prijs waren:

Kees van der Heijden, Verdwenen tentenstad op de hei. Militairen en bevolking in Gilze en Rijen bij de Belgische afscheiding 1830-1839 (2020)

Jan van Helvoirt deed decennialang onderzoek naar toponiemen van de gemeente Hilvarenbeek.

Schrijversteam ’t Schoor (erfgoedcentrum ’t Schoor Udenhout-Biezenmortel), Over  Unentse  families, deel 3