Eerder maakten wij melding van de al bijna 2 miljoen scans van VOC-documenten van het Nationaal Archief, 400 duizend scans van het notarieel archief van het Noord-Hollands Archief en 272 duizend scans van het notarieel archief van het Stadsarchief Amsterdam die via Open Archieven zijn te doorzoeken.
Nu hebben de regionale historische centra (RHC's) ook een 'duit in het zakje' gedaan, laat Stamboomforum weten.
Van het Tresoar, Gelders Archief, Drents Archief, Groninger Archieven, Brabants Historisch Informatie Centrum, Zeeuws Archief en het Regionaal Historisch Centrum Limburg zijn er 444 duizend scans automatisch getranscribeerd.

Via https://www.openarch.nl/htr/ kunnen de transcripties full-text doorzocht worden, gewoon een zoekterm invullen en de Zoeken-knop indrukken (voorbeeld). Per zoekresultaat ziet u de zin of zinnen waar de zoekterm is gevonden, plus een bronvermelding die archiefinstellingen en archiefbeschrijving geeft en een kleine afbeelding van de scan. Klikken op de kleine afbeelding brengt je in de meeste gevallen naar de grote versie van de scan. Zoals gebruikelijk op Open Archieven kunt u uw zoekopdracht ook verfijnen door een archiefbewaarplaats en/of archief te selecteren bij de filters. Via de Transcriptie pagina op Open Archieven kan een ieder ook lezen welke archieven/inventarissen er nu op inhoud doorzoekbaar zijn.

Wij hebben een paar test gedaan en ... zijn niet echt onder de indruk. Graag horen we van jullie ervaringen.