Het einde van het jaar nadert met rasse schreden. Voor de meesten, zo niet allen, van ons een jaar om maar zo snel mogelijk te vergeten. Overigens zijn we nog niet van de problemen af. Integendeel.

Voor dit moment blijft dan over u en de uwen een fijn Kerstfeest en een prettige jaarwisseling toe te wensen. En uiteraard ook een gelukkig, gezond en vooral coronavrij 2021.

 

Wij genealogen kunnen ons gelukkig nog aardig digitaal behelpen, we hoeven immers niet direct meer naar een archief. Althans voor zover men de benodigde akten digitaal en online heeft staan. Maar het elkaar niet meer fysiek zien op onze bijeenkomsten en de mogelijkheid om dan ervaringen uit te wisselen, elkaars gegevens te bekijken danwel daarover eens de mening van een ander te vragen schiet er nu helaas wel bij in. En daar is niet tegen te Zoom-en, Team-en, Finly-en, Eqib-en, Google Hangouts-en, WebEx-en, BlueJeans Meeting-en, Slack-en, Whereby-en, Skype-en, Google Meet-en, Anymeeting-en, Join.Me-en, Jitsi-en, Kopano-en, Facetime-en, Whatsapp-en, GoToMeeting-en of te  Azeus Convene-en. Om maar eens wat vergadersoftware te noemen.

Voor dit moment blijft dan over u en de uwen een fijn Kerstfeest en een prettige jaarwisseling toe te wensen. En uiteraard ook een gelukkig, gezond en vooral coronavrij 2021.

Hierbij horen als van ouds goede voornemens. De meest belangrijke die ik wens is dat genealogen in het komend jaar meer beleefdheid ten toon gaan spreiden. Wat mij opvalt bij verschillende sites/organisaties is dat genealogen blijkbaar nog niet eens de beleefdheid hebben je te antwoorden. Ik zie dat bijvoorbeeld bij sites als Stamboomforum, Geneanet, Family Tree DNA, Genealogie Online en MyHeritage. Ik antwoord dan mensen over een bepaalde door hen onderzochte naam. Iedereen die ik op die sites zie en een gemeenschappelijke naaminteresse hebben, schrijf ik allemaal aan. Vaak met de vraag of we niet eens kunnen kijken waar we overeenkomsten hebben. Of ‘ik vermoed dat er een fout zit in je opgave bij X of Y’. Of ‘Bent u geinteresseerd in de exacte data met bewijzen?’ Of ‘Ik heb aanvullende data over de persoon die u heeft vermeld. Bent u geinteresseerd?’

Zelden of nooit iemand die antwoord geeft. Zelfs niet uit beleefdheid. Da’s toch raar? Vreemd volk die genealogen.

Frank Lether, redactie