Van de week lazen we in het AD: "De Hongaarse regering wil in de grondwet laten opnemen dat ‘de moeder een vrouw is en de vader een man’ en dat het geslacht gedefinieerd wordt als dat van bij de geboorte. Sinds mei is het in Hongarije al verboden om een geslachtsverandering te laten registreren in de burgerlijke stand."
Dat het voor lhbti-stellen door deze toevoeging onmogelijk zal worden om bijvoorbeeld kinderen te adopteren is weliswaar een minpuntje. 

Maar los daarvan zal bij een beetje genealoog, dus zeg maar de hele redactie, het water de mond uitlopen bij het lezen van zo'n bericht. Want er zijn weliswaar mogelijkheden om geslachtsverandering in een (maar nog niet alle) computerprogramma's op te nemen, het blijft al met al een heikele zaak. Zeker wanneer een M een V is geworden en later een kind adopteerd die vervolgens de familienaam van M of nu V gaat dragen. Of een M die vóór zijn geslachtsverandering naar V wat sperma in een vriezer heeft laten zetten, waarmee later zijn/haar vrouw of een geheel andere vrouwelijke partij voor hem/haar een kind zal laten baren.
Kunt u het nog volgen trouwens?

We begrepen dat in de Nederlandse BS blijft staan als een kind is geboren, maar zouden ze dit alles over 50 of 100 jaar ook nog weten?

Anders gezegd, lieve ... lieve overheid, mogen we het oude systeem weer terug?