Het Nationaal Archief werkt hard aan de verbetering van de website. Met de nieuwe presentatie is de collectie makkelijker te doorzoeken en zijn gedigitaliseerde archieven met de toevoeging van miljoenen scans beter te bekijken. Onderzoek vanuit huis wordt nog makkelijker.

Miljoenen scans beschikbaar
Er komen miljoenen nieuwe scans van gedigitaliseerde archieven via de website beschikbaar. Daarmee is weer een fors deel van onze collectie vanuit huis te benaderen. Er zijn onder andere scans toegevoegd van de archieven van de Verenigde Oost-Indische Compagnie, verschillende koloniale archieven, Hof van Holland, ministeries van Buitenlandse Zaken, Sociale Zaken en Verkeer en Waterstaat. Ook zijn scans toegevoegd van verschillende particuliere archieven. Voor genealogen zal het gedigitaliseerde archief van de memories van Zuid-Holland zeker interessant zijn. Sommige gedigitaliseerde archieven bevatten kaarten en tekeningen die tot in detail te bekijken zijn. Om te zien welke archieven digitaal beschikbaar zijn kunt u het filter in de zoekresultatenpagina gebruiken.

Voordelen nieuwe presentatie
Het bekijken van gedigitaliseerde archieven is met de nieuwe viewer sneller en overzichtelijker. Binnenkort worden eventuele transcripties toegevoegd. Verder worden na een zoekopdracht de archiefinventarissen beter weergegeven en is het zoeken binnen een inventaris eenvoudiger. Ook al is de nieuwe presentatie nog niet helemaal af, we willen deze toch graag al in de vorm van een zogenaamde bèta-omgeving aan u beschikbaar stellen.

Hoe kan ik de nieuwe presentatie gebruiken?
Op uw accountpagina kunt de knop 'Nieuwe presentatie archieven en scans gebruiken' aanvinken. Vanaf dat moment doorzoekt u onze collectie via de nieuwe presentatie die we momenteel nog als bèta aanbieden. Op de webpagina Informatie nieuwe presentatie van de collectie en meer scans leest u meer over de mogelijkheden van de nieuwe omgeving en de zaken waaraan we nog werken. Via de feedbackknop horen we graag wat uw ervaringen zijn.