De Gouden Terebinth 2020, de landelijke prijs voor organisaties die zich inspannen voor funair erfgoed, is gewonnen door het Sovjet Ereveld in Leusden. De stichting ontving de prijs voor haar niet aflatende inzet bij het levend houden van de herinnering aan 865 oorlogsslachtoffers uit de Sovjet Unie.

Tal van vrijwilligers stonden de afgelopen twee jaar garant voor een indrukwekkend aantal projecten: een kaarsjesavond, theatrale audiotours, lezingen, herdenkingen en gastlessen. 
Bovendien doet de stichting onderzoek naar het verleden van de Sovjetsoldaten, zoekt ze actief naar nabestaanden en betrekt ze jongeren met succes bij de geschiedenis van het Ereveld.

De Gouden Terebinth bestaat uit een wisseltrofee en een bedrag van duizend euro, dat wordt besteed aan grafbezoek van familieleden van soldaten en een bijeenkomst voor pubkiek met deze nabestaanden.
De twee andere genomineerden voor de prijs waren de Stichting Oude Kerkhof in Roermond en de Nederlandse tichting tot Behoud van de Grafrrommel in Veenhuizen.
(bron: magazine Monumentaal)