Al meer dan 12.000 verdachte e-mails zijn afgelopen maand gestuurd naar de valse-e-mailcheck van de Fraudehelpdesk. Deze service om verdachte e-mails te kwalificeren startte op 9 maart. Een selectie uit de valse e-mails publiceren we als waarschuwing op de website van de Fraudehelpdesk. Er is sprake van een valse e-mail als daarin zaken anders worden voorgesteld dan de werkelijkheid, om geld of (gevoelige) informatie te ontfutselen. De identiteit van de verzender wordt daarbij verhuld of gefalsificeerd. Vorig jaar werd bij de Fraudehelpdesk voor bijna 900.000 euro aan schade gemeld door phishing en malware.

Een e-mail is verdacht wanneer:

  • Je snel iets moet betalen; of
  • Je (meestal snel) iets anders moet doen (inloggen, bijlage openen) omdat er anders iets naars gebeurt; of
  • Je moet betalen in bitcoin of naar een buitenlandse bankrekening.

Melders kunnen verdachte e-mails, bij voorkeur als bijlage, sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. Inzenders ontvangen dezelfde dag nog een reactie met informatie over de valse e-mail en tips over hoe je er veilig mee kunt omgaan.

Daarnaast publiceren wij als waarschuwing een selectie van valse mails op onze website, ontdaan van alle persoonsgegevens. Daarmee kunnen we ervoor zorgen dat cybercriminelen niet nog meer schade aanrichten.