Wanneer kwamen zij er wonen? En hoe ging het daarna met ze? Hoe liep het af?

De geschiedenis van de joden in Ouder-Amstel (Duivendrecht-Ouderkerk-Waver) is nog niet eerder beschreven. Er woonden al eeuwen joden in Ouderkerk. In de jaren dertig kwamen er veel joodse vluchtelingen uit Duitsland in Duivendrecht wonen en werken. In de oorlog waren er joodse onderduikers op verschillende plekken in de gemeente. Bijna alle joden werden in 1942 gedwongen naar Amsterdam te verhuizen. Velen kwamen in concentratiekampen om. Slechts enkelen overleefden en keerden terug.

Uit de beschrijving komt een indrukwekkend beeld naar voren van het verschrikkelijke lot dat een deel van de inwoners van Ouder-Amstel heeft getroffen.
Schrijver Ruud P. Siekerman is historicus en redacteur van Speuren en Ontdekken, het Historisch Nieuwsblad van Ouder-Amstel.
In het boek staat een voorwoord van burgemeester van Ouder-Amstel mevrouw Joyce Langenacker. Verder een Inleiding en een verantwoording door de schrijver.
Het boek is ingedeeld in drie fasen:
1. van 1900 tot het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog,
2. tijdens de oorlog,
3. na de bevrijding tot 1950.
Bijlagen een Adressenlijst, een Persoonsnamenregister, een Onderwerpenregister, een Bronnenlijst en een overzicht van o.a. anti-Joodse maatregelen.

Formaat: 24 hoog x 17 breed, gebonden met stevig omslag, 356 pagina’s, veel afbeeldingen in kleur, waaronder unieke onbekende portretfoto’s, foto’s van straten en woningen, krantenberichten, enz. Veel woningen zijn speciaal voor deze uitgave gefotografeerd.

Uitgever is de Historische Vereniging Wolfgerus van Aemstel te Ouderkerk a/d Amstel.
De uitgave komt mede tot stand met subsidie van de Gemeente Ouder-Amstel, de Rabobank Coöperatiefonds, de Stichting Aemstellant.
De prijs voor niet-leden tot 1 januari 2020 is € 22.50 en daarna € 29,90 (ex. verzendkosten).
U kunt nu al bestellen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Verkrijgbaar in Boekhandel Sprey, Stadsboekwinkel Amsterdam, Blankevoort Amstelveen, Vivant Diana Dordrecht, Museumwinkel Ouderkerk aan de Amstel