Google Chrome gaat voor het eind van het jaar standaard flashelementen blokkeren op het web. Gebruikers kunnen dan nog wel Flash gebruiken in de browser, maar ze moeten per website aangeven dat Flash toch geactiveerd mag worden. Dat zal vermoedelijk de nodige aanpassing op diverse websites vragen.

 

De beslissing blijkt uit een post op het Chromium-ontwikkelaarsforum. Anthony LaForge, kopstuk van het Chrome-ontwikkelteam, zet daar een plan uiteen om in het laatste kwartaal van dit jaar het nieuwe Flash-beleid te implementeren. Flash zal standaard geblokkeerd zijn op het web en Chrome zal een html5-alternatief inzetten wanneer de website in kwestie dat aanbiedt. Alleen wanneer dat alternatief er niet is, zullen gebruikers aan kunnen geven dat ze toch Flash willen gebruiken op die website. Een uitzondering wordt gemaakt voor wat het ontwikkelteam de tien grootste Flashgebruikende websites noemt. Dat zijn YouTube, Facebook, Yahoo, Live, Twitch, Amazon en anderen. 

In 2015 maakte Google al bekend dat 'non-essentiële Flash-content' standaard bevroren zou worden in de Chrome-browser. De beslissing werd genomen met het oog op de snelheid van de browser en de eventuele accuduur van het apparaat waar Chrome op draait.

Met de beslissing probeert het ontwikkelteam extra momentum te verlenen aan de migratie van Flash naar bijvoorbeeld html5, dat in de praktijk efficiënter en zuiniger blijkt te zijn. Dat Flash onderdoet ten opzichte van de concurrentie op die gebieden was al langer bekend. Sterker nog, Flash-ontwikkelaar Adobe zelf heeft in december van 2015 aangegeven html5 als de toekomst te zien en waarschuwde deze maand nog voor zero-day-kwetsbaarheden in de software. In 2015 blokkeerde Mozilla de Flash-plugin ook al in zijn Firefox-browser, maar dat was een tijdelijke maatregel.