De Janskerk in Haarlem, het publiekscentrum van het Noord-Hollands Archief, viert dit jaar haar 700-jarige bestaan. Daarom wijdt het archief zijn zomertentoonstelling aan heden, verleden en toekomst van de kerk. Topstuk van de tentoonstelling is een manuscript uit 1332 waarin de Janskerk voor het eerst wordt genoemd.
Van 22 juni t/m 9 september 2018 is te zien welke veranderingen het gebouw heeft doorgemaakt, wie door de eeuwen heen de bezoekers waren en welke gebeurtenissen het heeft doorstaan. 

De Janskerk is de oudste in zijn oorspronkelijke vorm bewaard gebleven kerk van Haarlem. De kerk was onderdeel van één van de belangrijkste Johannieterkloosters van Nederland. Mensen kwamen hier samen om God te eren en om elkaar te spreken en de overledenen te herinneren. De kerk bood onderdak aan grote namen als de schilder Geertgen tot St. Jans, overleefde het Beleg van Haarlem en diende vanaf 1587 drieënhalve eeuw als protestantse kerk.

In 1930 werd de Janskerk door de gemeente Haarlem aangekocht en kreeg zes jaar later de functie van stadsarchief. Sindsdien kunnen de bezoekers de verhalen van al die voorgaande jaren hier bestuderen. In de 20ste eeuw ontwikkelde het archief zich tot Regionaal Historisch Centrum en fuseerde in 2006 met het Rijksarchief in Noord-Holland tot Noord-Hollands Archief.

Speciaal voor de tentoonstelling is uit Hamburg de ‘geboorteakte’ van de Janskerk overgekomen. In het manuscript van Willem Procurator van de abdij van Egmond, geschreven in 1332, wordt voor het eerst de bouw en inwijding van de Janskerk in 1318 genoemd. Dit handschrift is de oudste bron en is het topstuk van de tentoonstelling.

In het kader van de tentoonstelling organiseert Het Noord-Hollands Archief een speciale familiedag op zondag 24 juni 2018 van 12.00-17.00 uur voor kinderen van 4-12 jaar met hun (groot)ouders. Kinderen kunnen aanschuiven bij de workshops handlettering en druktechniek, meedoen aan een speurtocht en een rondleiding door het depot en om 15.00 uur luisteren naar het verhaal dat verhalenvertelster Lilaluna over het leven van toen in de Janskerk vertelt.
Entree Kinderen € 2.00 (volwassenen gratis)