Onlangs werd de nieuwe privacywetgeving AVG van kracht. Wat dat allemaal voor een implicaties heeft is vooralsnog redelijk onduidelijk. Reageert u nou niet direct met uitleggende linkjes of de wettekst, we hebben die ook allemaal gezien. Waar het ons om gaat is de verwarring, die dan weer verbijstering ten gevolge heeft.

Zo waren de sites online-begraafplaatsen.nl en online-familieberichten.nl onlangs uit de lucht en inmiddels weer in de lucht. Anderzijds vragen mensen zich af waarom? Terwijl Mensenlinq en Graftombe nog wel in de lucht zijn. Over Mensenlinq dan weer verwarring omdat daar ook de namen van nog levende personen -in dit geval de nabestaanden- zijn te zien. Een suggestie om van de site van familieberichten de gegevens van nabestaanden en het toesturen van een scan te verwijderen omdat dat dan ook safe is, snijdt geen hout. De advertenties zijn immers te zien op de digitale uitgaven van de (dag-)bladen zelf. En de scans van advertenties en rouwkaarten bij het CBG en andere verenigingen dan? Die zouden dan toch ook al hun scan van advertenties van de laatste 100 jaar weg moeten halen. En wat te denken van Delpher?

Op Stamboomforum stelt iemand: "Ik kan in Amsterdam de kaart van mijn opa (die al jaren dood is) vinden, maar daar staan wel mijn beide ooms en tante op. En die zijn echt nog in leven! Gaan die kaarten ook verdwijnen?" Zoals hier eerder gemeld hebben sommige archieven hun gezinskaarten al een tijdje geleden weggehaald.

Kortom, het lijkt wel alsof de paniek toeslaat. Aan de organisatie die dit moet bewaken hebben we momenteel ook niet veel, want de Autoriteit Persoonsgegevens kampt met interne organisatorische problemen. Zij gaat vooralsnog voorlopig en uitsluitend handhaven bij de overheid en bij grote bedrijven. Wellicht zou men eens bij de Belastingdienst moeten beginnen, die weten a) heel veel van ons en b) schijnt het daar een enorme puinhoop te zijn.

Wordt vervolgd zullen we maar zeggen.