De bergings- en identificatiedienst van de Koninklijke Landmacht gaat samen met de Oorlogsgravenstichting 103 graven op het Ereveld in Loenen (bij Apeldoorn) openen.

 

Dinsdag begint de Bergings- en Identificatiedienst, in samenwerking met de Oorlogsgravenstichting, met het openen van de graven.

Het gaat om rustplaatsen van Nederlandse militairen die in de Tweede Wereldoorlog zijn gesneuveld. Niet onbelangrijk voor die mensen van wie een familielid in de oorlog verdween of onvindbaar bleek.

Nooit eerder werden er zo veel oorlogsgraven voor identificatie geopend, zegt Kim Wijnja van de Koninklijke Landmacht. Daarmee doet de Bergings- en Identificatiedienst van de Koninklijke Landmacht een ultieme poging hun identiteit te achterhalen.
De laatste grootschalige opgraving van lichamen van oorlogsdoden vond plaats in 2009. Toen werden in Loenen 28 graven onderzocht van mensen die tijdens de Tweede Wereldoorlog op de Waalsdorpervlakte bij Den Haag zijn doodgeschoten. Het identificatieteam achterhaalde destijds de identiteit van 6 van de 28 doden.
Volgens een woordvoerster van Defensie worden de stoffelijke resten opgegraven en naar Soesterberg gebracht. Daar wordt een dna-profiel gemaakt. Nabestaanden van militairen die sinds de Tweede Wereldoorlog vermist zijn, worden opgeroepen om dna af te staan. In het bijzonder wordt gezocht naar familie van militairen die destijds tijdens dwangarbeid in Duitsland zijn gestorven. Met behulp van moderne technieken, die er niet waren toen de militairen sneuvelden, hoopt de dienst familiebetrekkingen te vinden.

Omdat de slachtoffers nu al 73 jaar op het ereveld liggen en ook hun kinderen, broers of zussen inmiddels oud zijn, is het volgens Defensie „de ultieme poging” om de onbekenden hun naam terug te geven. Het onderzoek kan enkele jaren gaan duren.

(bron: De Telegraaf)