Recent heeft het Nationaal Archief in Groot Brittannië documenten vrijgegeven die betrekking hebben op de bouw van de Birma Siam Spoorlijn.

Rod Beattie en zijn team van TBRC zijn ze op het spoor gekomen. Het betreft registraties van de basis hospitaalkampen zoals Tha Sao, Chungkai en Nakom Pathom. De informatie betreft onder andere naam en registratienummer van de krijgsgevangene, datum en de reden waarom deze in het ziekenhuis is opgenomen en de datum van ontslag. Het totale archief bestaat uit zo’n 2.200 handgeschreven bladen. Engelsen, Australiërs en Nederlanders staan door elkaar heen, er is immers chronologisch geregistreerd op moment van opname. Dat maakt het zoeken naar de specifiek Nederlandse namen een bijna onmogelijke zoektocht, een ware speld in een hooiberg.
Dankzij de financiële steun uit het fonds Van de Barselaar, maakt SHBSS het echter mogelijk om de Nederlandse namen uit het archief in te voeren in een database.
TBRC huurt daarvoor een arbeidskracht in en zal zelf toezien op de kwaliteit. Dankzij dat databestand kunnen wij straks mensen die informatie zoeken beter helpen en ook informatie geven over mogelijke opname in de hospitaalkampen. De verwachting is dat het enkele maanden gaat duren voordat de informatie is ingevoerd.

(bron: NICC)