Open Archieven geeft toegang tot 174 miljoen historische persoonsvermeldingen uit aktes van 62 organisaties, met name Nederlandse archieven. In deze informatie zit ook relatie informatie: wie is met wie getrouwd en wie zijn de ouders. Deze kennis gebruikt Open Archieven nu ook om van een persoon de voorouders op te zoeken en te presenteren.

Wanneer een akte op Open Archieven bekeken wordt in de webbrowser, gaat Open Archieven automatisch op zoek naar voorouders. Als er voorouders gevonden worden dan verschijnt rechts van de naam van de persoon een vooroudersicoontje met daarachter een cijfer. Dit cijfer geeft het aantal gevonden voorouders weer.

 

Niet bij alle personen kunnen voorouders gevonden worden. Deels komt dit doordat de betreffende informatie (nog) niet beschikbaar is. Deels ook doordat er te weinig houvast is om met hoge betrouwbaarheid de juiste voorouders te vinden.

Als er op het vooroudersicoontje wordt geklikt, opent er een scherm waar alle gevonden voorouders worden getoond in kwartierstaat formaat. De kwartierstaat kan worden vergroot, verkleind, verplaatst en als afbeelding worden gedownload en gedeeld.

 

Deze functie is nu beschikbaar voor alle abonnees van Open Archieven! Gedeelde automatische kwartierstaten kunnen door iedereen bekeken worden. Kijk bijvoorbeeld maar eens naar de hierboven getoonde geboorteakte via deze link en klik op het vooroudersicoontje om de automatisch gegenereerde kwartierstaat in de browser te toveren.