Stamboom & Familie is een naslagwerk voor alle genealogen. Voor zowel de beginnende als de gevorderde genealoog worden alle facetten van deze hobby uitgelegd. Het boekwerk lijkt meer op een blad en zo leest het ook. Per onderwerp zijn er enkele bladzijden aan gewijd en zodoende kan je deze later makkelijk terugvinden.

Het boek gaat uit van een stappenplan, hoe je moet beginnen en welke je informatie kun je waar halen. Er wordt ruime aandacht geschonken aan alle soorten akten die er bij de burgerlijke stand te vinden zijn. Er is zelfs een apart hoofdstuk voor bevolkingsregisters en persoonskaarten. Ook worden de DTB-registers uitgebreid behandeld en hoe je deze moet ‘lezen’.

Voor veel genealogen kan het bewijzen van verwantschappen juist een reden geweest zijn om met stamboomonderzoek te beginnen. Ook dit wordt duidelijk uitgelegd en afgesloten met de vraag of een DNA-onderzoek hier als bewijsmateriaal gebruikt kan worden.

Hoofdstuk 6 gaat over het vastleggen van de gegevens en welk genealogisch programma het best bruikbaar is. Met name voor het vastleggen van foto’s en scans van bronnen zoals geboorte- en huwelijksakten. De programmamatrix is samen met HCC!genealogie tot stand gekomen. Niet onbelangrijk is wat de mogelijkheden zijn om al de gegevens te printen of te publiceren in een boek. Waar ook veel genealogen gebruik van maken is het publiceren op een eigen website of via een Gedcom-bestand aan te leveren aan een van de commerciële website zoals: MyHeritage, Geneanet of Genealogie Online.

Voor de gevorderde genealoog is er een apart hoofdstuk voor het aankleden van de stamboom met info uit de vele bijzondere archieven en registers.
Al met al een vlot te lezen handleiding waar iedereen wat aan heeft die met voorouderonderzoek bezig is.
Meer info over dit boek en hoe deze te bestellen voor € 9,95 op de website van PlusOnline.

John Glaser