Fotografie bestaat sinds het begin van de 19e eeuw, maar werd pas gemeengoed in de 20e eeuw. Het begon met de zwart-wit foto's en pas rond 1960 kwam de kleurenfoto in het bereik van consumenten. Menig stamboomonderzoeker of familiearchivaris zal dus vele zwart-wit foto's hebben die mede de familiegeschiedenis in beeld brengt. Alhoewel zwart-wit foto's zeer krachtig kunnen zijn en we tegenwoordig vanuit esthetiek soms juist kiezen voor zwart-wit, bieden kleurenfoto's vaak een meer levendige voorstelling.

Het handmatig inkleuren van zwart-wit foto's met behulp van een grafisch programma zoals Photoshop is een vaardigheid waar sommige creatievelingen erg goed in zijn. Ik zeg hier bewust creatievelingen, want de keuze van de kleur is een inschatting, gebaseerd op ervaring en smaak. Immers, hoe het er in het echt uitzag weet je niet...

Een andere mogelijkheid is om de computer te trainen om zwart-wit foto's in te kleuren! Simpel gezegd: laat een computer miljoenen foto's zien en de computer "weet" hoe een zwart-wit foto ingekleurd moet worden. Via Genealogie Online kunt u nu de proef op de som nemen en uw zwart-wit foto laten omtoveren tot een kleuren foto. Het zijn niet perse de echte kleuren, maar het brengt de foto's meer tot leven. Probeer het ook uit op uw foto's!

Ga naar de "Inkleuren van zwart-wit foto's pagina" op Genealogie Online via het dit Internet adres (even gratis registreren of inloggen met uw Genealogie Online of Stamboom Forum gegevens) en upload een foto. De foto kan een .jpg of een .png bestand zijn. De resultaten van het geautomatiseerd inkleuren kunnen variëren, maar vaak toch wel verrassend en levendig. Deel uw mooiste ingekleurde foto via Twitter, Facebook of Pinterest met anderen.