Softwareontwikkelaar Piriform heeft een nieuwe versie van CCleaner voor Windows gelanceerd. Het gaat om versie 5.35 die van een nieuwe digitale handtekening is voorzien. Aanvallers wisten begin juli toegang tot de ontwikkelomgeving van CCleaner te krijgen en plaatsten een backdoor in twee versies van de tool.

Het ging om CCleaner 5.33.6162 en CCleaner Cloud 1.07.3191 voor 32-bit Windows. De besmette versies, die een maand lang via de officiële downloadservers werden aangeboden, waren van een geldige digitale handtekening voorzien. Meer dan 2,2 miljoen mensen hebben de besmette versies gedownload. De backdoor werd uiteindelijk gebruikt om grote tech- en telecombedrijven aan te vallen.

Na ontdekking van de backdoor werd versie 5.34 uitgebracht waarin de kwaadaardige code was verwijderd. Nu is versie 5.35 verschenen. De enige verandering is de nieuwe digitale handtekening. Gebruikers van CCleaner Professional zullen de update automatisch ontvangen. Andere gebruikers moeten handmatig updaten. CCleaner is een zeer populaire tool die cookies, tijdelijke bestanden, surfgeschiedenis, logbestanden, applicatiedata en andere bestanden kan verwijderen. Het is in totaal meer dan 2 miljard keer gedownload en heeft wereldwijd 130 miljoen gebruikers.