De tentoonstelling ‘Machinerie – Dageraad van industrieel Noord-Holland’ in de reeks Dreef Exposities laat een selectie van documentaire fotowerken zien over het historisch verleden van industrieel Noord-Holland. Kunstenaars Kim Habers, Michael Jacklin, Robert Lambermont en Reinoud Oudshoorn hebben zich door deze beelden laten inspireren en exposeren hun werk samen met het beeldmateriaal.

Het Noord-Hollands Archief beheert een bijzondere beeldcollectie van de Provincie Noord-Holland, de zogeheten Provinciale Atlas Noord-Holland. In deze expositie belichten historische foto’s, prentbriefkaarten en het aanvullend filmmateriaal verschillende aspecten van historische machines en industriële installaties uit de landbouw, fabrieken, de Koninklijke Hoogovens, polders en gemalen en vertellen het bijzondere verhaal van de dageraad van Noord-Hollands industrieel verleden.

Kim Habers, Michael Jacklin, Robert Lambermont en Reinoud Oudshoorn zijn gevraagd het historische beeldmateriaal uit de Provinciale Atlas met eigen werken aan te vullen en te vertalen naar deze tijd. Hun werk heeft qua materiaalkeuze, aanpak of in compositie raakvlakken.

De expositie is een samenwerking van de Provincie Noord-Holland en het Noord-Hollands Archief en is samengesteld door Aart van der Kuijl en Tessa van den Haak.

De expositie is van 14 juli tot en met 1 september te bezichtigen op werkdagen van 9.00 uur tot 17.00 uur in Paviljoen Welgelegen, Dreef 3 in Haarlem.