Voor wiens familiegschiedenis begint bij wat nu de Gemeente Lingewaal heet, danwel er gedurende de Tweede Wereldoorlog banden had, is het goed te weten dat men daar nu een musuem heeft.

Het betreft het 'WOII en Vliegeniersmuseum in Fort Vuren' dat samen met een herinneringsroute een eerbetoon aan de bemanning van zes geallieerde vliegtuigen die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn neergestort op grondgebied van de huidige gemeente Lingewaal vormt.

Het museum toont onder andere vliegtuigonderdelen en persoonlijke spullen van de geallieerde vliegeniers uit de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Polen en Nieuw-Zeeland. Vier van de zeven bemanningsleden kwamen om, twee werden krijgsgevangenen gemaakt en één wordt nog steeds vermist.
Het museum is gericht op de gebeurtenissen in de Tweede Wereldoorlog in het Rivierenland en schenkt ook aandacht aan onderwerpen als dwangarbeid, Jodenvervolging en burgerslachtoffers.

Het WOII en Vliegeniersmuseum is gerealiseerd door de stichting Eerbetoon Geallieerde Vliegeniers Lingewaal, een particulier initiatief van vertegenwoordigers van vier historische- en geschiedkundige verenigingen uit Lingewaal. De stichting heeft tot doel de geschiedenis door te geven aan volgende generaties en heeft daarvoor een digitaal lesprogramma voor basisscholen en een historische fietsroute ontwikkeld. Via een app op de smartphone voert deze route langs meer dan twintig locaties met herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog, waaronder de neergestorte vliegtuigen.

Prof. mr. Pieter van Vollenhoven opent het museum op woensdagmiddag 10 mei om 14.45 uur.