Het Stadsarchief Rotterdam introduceert begin april een nieuw zoeksysteem voor gegevens uit de burgerlijke stand, de bevolkingsregisters en de doop-, trouw- en begraafboeken. Het archief neemt dan afscheid van de vertrouwde Digitale Stamboom.

Bezoekers die gewend waren aan de Digitale Stamboom zullen misschien even moeten wennen aan het nieuwe zoeksysteem. Vooral het scherm waarop de resultaten van een zoekactie worden getoond, ziet er straks anders uit.

Het nieuwe zoeksysteem voor personen bevat gegevens uit historische akten van de burgerlijke stand, bevolkingsregisters en doop-, trouw- en begraafboeken in de regio Rotterdam. Vooral voor mensen die geïnteresseerd zijn in familiegeschiedenis is het een nuttige online bron. Jaarlijks wordt de database honderdduizenden keren geraadpleegd.

De vernieuwing van het zoeken naar personen is een volgende stap in een twee jaar durend traject, waarbij alle zogenoemde ‘nadere toegangen’ in één computersysteem worden ondergebracht. Daarmee krijgt de bezoeker de beschikking over nieuwe zoekmogelijkheden, zoals het filteren van de zoekresultaten. Vorig jaar zijn de adresboeken en de notariële akten al in een nieuw digitaal jasje gestoken.

Deze verandering was nodig omdat de bestaande programma’s langzamerhand verouderd raakten en gevoeliger werden voor storingen. Gekozen is voor een programma van de makers van het webportaal archieven.nl, dat ook door veel andere archiefinstellingen in Nederland wordt gebruikt.

Binnenkort zijn onze historische persoonsgegevens ook te vinden op WieWasWie en komen ze beschikbaar als open data.