Hoe vaak zijn we fysiek wel, maar mentaal niet aanwezig bijvoorbeeld tijdens een gesprek, tijdens een vergadering, in de auto of …thuis? Wie durft het aan om 24 uur zonder smartphone en/of andere beeldschermen te zijn? Om zo letterlijk je gedrag en je brein te “ontgiften” van impulsen om constant te reageren op digitale signalen, een echte digital detox.

Waarom is een digital detox dag nodig?

Door altijd online te zijn slapen we minder: Blauwe licht van smartphones en iPads verhoogt alertheid en vermindert aanmaak hormoon melatonine en 95% van de mensen gebruikt enige vorm van electronics in het uur voordat ze gaan slapen

We zijn letterlijk verslaafd: 61% mensen geeft toe verslaafd te zijn aan internet en mobiele devices. Dit komt oa door de aanmaak van dopamine.

We zijn minder productief: De productiviteit daalt met 25%, we maken meer fouten en worden langzamer. De creativiteit verdwijnt helemaal

We missen echte concentratie: Gemiddeld verliezen we 2 uur per dag door gebrek aan concentratie omdat we letterlijk aan het multitasken zijn

Het tast onze psychische gezondheid aan: 1 op de 10 mensen krijgt zelfs een depressie en mensen die heavy internet users zijn hebben 2,5 maal zoveel kans op depressie. Tevens maakt het ons dik, bewegen we minder en zitten we meer.

We worden minder empathisch: Het constante gebruik van digitale apparaten zorgt dat wij, en met name kinderen, minder empathisch worden.

Daarom heeft Annemie Schuitemaker het initiatief genomen om nu echt bewustwording te creëren en de eerste nationale Digital Detox Dag te nemen, zij is focusoloog en weet als geen ander hoe belangrijk af en toe off line zijn is.

Wat levert het op?

  • Extra vrije- en werktijd;
  • Bewustwording dat soms zonder ‘beeldscherm’, smartphone of tablet zijn, iets toevoegt aan je leven;
  • Een ervaring die je kunt delen met familie, vrienden en collega’s om het onderwerp en de norm ‘altijd bereikbaar’ te zijn te bespreken;
  • Bewuste keuzes maken om af en toe digitaal te minderen;
  • Betere concentratie, meer energie en minder stress.

Let op, zeg niet gelijk NEE: bij mij is dat onmogelijk. Waar een wil is, is een weg.

Of maak er een digitale dieet dag van (door bv je smartphone maximaal 3 keer te checken, je Facebook niet te gebruiken, niet te appen) In elk geval less = more en het levert je meer focus, minder stress en meer bewustwording op van wat altijd online zijn met je lijf en je geest doet.

Wie durft, wie doet mee? laten we zorgen dat 17 februari 2017 het begin wordt van anders werken, anders omgaan met altijd en overal bereikbaar zijn!

Disconnect to reconnect

Zo werkt het, heel simpel:

Maak kenbaar aan je collega’s, vrienden en familie via app, voicemail en onderaan je email dat je 17 februari 2017 niet reageeert op berichten, omdat je bewust een dag niet bezig bent met je smartphone, laptop etc. En… geef aan wanneer je WEL weer reageert.

Die dag kun je gebruiken om met focus en vol concentratie te werken aan de echt belangrijke dingen (op je werk en in je leven, zonder afleiding), fysiek en mentaal aanwezig te zijn en vooral te genieten met echte aandacht.