Motiv introduceert een monitoringdienst in de strijd tegen phishing: Email Abuse Control. De nieuwe dienst maakt het voor internetcriminelen lastiger om internetdomeinnamen te misbruiken voor fraude.

Email Abuse Control biedt actieve monitoring en alarmering die organisaties in staat stellen om phishingwebsites die internetdomeinnamen misbruiken snel onbereikbaar te maken. Cybercriminelen hebben een goed werkend verdienmodel door nepberichten gericht of naar willekeurige slachtoffers te versturen. Ze frauderen bijvoorbeeld met spooknota’s, zogenaamde politieberichten, of bijlagen met ransomware. Steeds vaker zijn deze phishingmails niet van echt te onderscheiden.

Het Motiv Security Operations Center (SOC) start direct met de monitoring van e-mail van alle internetdomeinen die namens klanten worden gebruikt. Op basis van de bevindingen, verzorgen de security-experts van Motiv een impactanalyse van het gebruik en misbruik van de bewaakte domeinennamen op het internet. Hierbij wordt gebruikgemaakt van door de overheid verplichte beveiligingsstandaarden SPF, DKIM en DMARC.

“Bedrijven, particulieren en overheden moeten erop kunnen vertrouwen dat hun e-mail veilig is en dat domeinnamen niet worden misbruikt door cybercriminelen”, aldus Bastiaan Bakker, directeur Business Development van Motiv. “Het gebruik van de speciale beveiligingsprotocollen SPF, DKIM en DMARC voor veilige e-mail komt zeer nauw. Een verkeerde implementatie leidt tot problemen met e-mail. Juist daarom worden deze standaarden in de praktijk nog maar mondjesmaat toegepast. Met deze nieuwe dienst wordt de klantreputatie en het merk optimaal beschermd”, aldus Bakker.