Help het Arolsen Archief bij het bouwen van 's werelds grootste digitale gedenkteken voor de slachtoffers en overlevenden van het nazisme. #everynamecounts gaat over het digitaliseren van de namen van slachtoffers en overlevenden van het nationaal-socialisme. Door mee te doen, ben je actief bezig met het verleden - en kom je vandaag op voor respect, diversiteit en democratie.

De documenten in het Arolsen Archief bevatten informatie over het lot van 17,5 miljoen mensen. Ze zijn al gescand. Maar om ze zichtbaar te maken in het online archief en mensen over de hele wereld in staat te stellen ze daar te vinden, moet de informatie die ze bevatten in een database worden ingevoerd – en daar heeft me hulp bij nodig!

Tot nu toe hebben meer dan 60.000 vrijwilligers zich bij het project betrokken. Samen hebben die al meer dan 6 miljoen documenten verwerkt. Je hebt een scherm nodig dat minstens zo groot is als een tablet. Helaas is het niet mogelijk om een mobiele telefoon te gebruiken. Doe alsjeblieft mee - het is heel eenvoudig. Het duurt slechts 5 minuten om één document in te vullen – en nog een steen toe te voegen aan het digitale gedenkteken.

Lees hier meer, of maak een keuze en zie direct een document waarvan bepaalde informatie in een database moeten worden gezet.

Eind 2022 sloot MyHeritage het jaar af met de toevoeging van 67 historische recordcollecties. 65 miljoen records van over de hele wereld werden bijgewerkt. De collecties zijn uit Australië, België, Canada, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Ierland, Italië, Nieuw -Zeeland, Nederland, Noorwegen, Schotland, Spanje, het Verenigd Koninkrijk, Oekraïne en de VS. Veel van de collecties omvatten ook afbeeldingen. De collecties bestaan uit geboorte, huwelijk, echtscheiding, overlijdensberichten, begrafenis, testamenten, volkstelling, naturalisatie, stadsgids, militairen, kiezer, werknemer, kranten en meer.
Lees hier verder.

Het CBG kaat weten dat het project PKdigitaal -na twee jaar- zo goed als afgerond is. Het betreft 5,75 miljoen kartonnen persoonskaarten met miljoenen historische persoonsgegevens. Dit betekent dat men klaar is om deze gegevens te vergelijken met collecties van andere erfgoedinstellingen. Dat wetenschappers onderzoek zouden kunnen doen en -naar wij aannemen -ook door ons kunnen worden opgevraagd. En dat meer data toegankelijk gemaakt kan worden voor publiek.
2023 wordt een mooi jaar! Genealogisch gezien sluiten we ons daar gaarne bij aan.

Wie geinteresseerd is in overlijdens in Nordrhein-Westfalen in het bijzonder en/of de bevolkingsboekhouding van de Stadt Düsseldorf in het algemeen zou eens een kijkje moeten nemen bij onze collega's van de Düsseldorfer Verein für Familienkunde e. V., die hier is te vinden.
Met dank aan Rob Hermsen.

De database van het Regionaal Archief Tilburg is afgelopen week aangevuld met scans van de akten Burgerlijke Stand die per 1 januari 2023 openbaar zijn geworden. Voor geboorteakten geldt een wettelijke termijn van 100 jaar waarna akten pas openbaar worden, voor huwelijksakten geldt 75 jaar en voor overlijdensakten 50 jaar. Ieder jaar worden dus nieuwe registers met in totaal duizenden akten openbaar, waarmee onze database zo snel mogelijk wordt aangevuld. Voor onderzoekers een goed begin van het nieuwe jaar!
Klik hier om te zien om welke akten en plaatsen het gaat.

Vanaf 19 februari kun je weer kijken naar acht zoektochten van bekende Nederlanders naar de bijzondere verhalen in hun familiehistorie. Het CBG|Centrum voor familiegeschiedenis is bij het onderzoek betrokken en geeft je zoals altijd na afloop van de uitzending waardevolle tips voor je eigen onderzoek en informatie die de uitzending niet haalde.

In de reeks Verborgen verleden van 2022 zie je weer acht bekende Nederlanders die de deur achter zich dichttrekken zonder dat ze weten waarheen de reis precies zal voeren. Dit leidt tot verrassende, ontroerende en soms schokkende ontdekkingen. De hoofdpersonen van dit seizoen zijn journalist en presentator Simone Weimans, acteur Huub Stapel, singer-songwriter Douwe Bob, oud-politica Hedy d’Ancona, acteur Hans Kesting, programmamaker Floortje Dessing, cabaretier, acteur en programmamaker Paul de Leeuw en journalist en presentator Fidan Ekiz.
Lees hier verder.

Goed nieuws voor doorwinterde genealogen en al wie op zoek wil gaan naar sporen van zijn of haar voorouders in België. De nieuwe website met de genealogische bronnen van het Rijksarchief België staat online! De zoekrobot bevat ruim 38,6 miljoen geboorte-, doop-, huwelijks-, overlijdens- en begrafenisakten evenals de tienjarige tafels voor heel België. Alle bronnen zijn gratis raadpleegbaar. 
Lees hier verder.

Het Netwerk Oorlogsbronnen vraagt of u interesse in het meewerken aan de ontsluiting van een bijzonder stuk geschiedenis rondom de Tweede Wereldoorlog in voormalig Nederlands-Indië en de Onafhankelijkheidsoorlog van Indonesië. In het kader van het Programma Indisch Erfgoed Digitaal verwerkt men de zogenaamde stamboekkaarten van het KNIL uit de laatste decennia van het bestaan van de organisatie. Deze bevatten veel biografische gegevens, maar zijn nog slecht vindbaar en doorzoekbaar. Daar brengt het Netwerk Oorlogsbronnen graag mét u verandering in. Er is nu zo'n 10 procent ingevoerd. 
Lees hier verder.

De Eemlandse Klappers met de doop-, trouw- en begraafboeken van plaatsen in de Eemvallei staan nu online bij de Vereniging Veluwse Geslachten.
De Eemlandse Klappers omvatten de DTB-boeken van plaatsen uit de Eemvallei. Veel Veluwse families zijn ook uitgewaaierd naar aangrenzende gebieden. Families afkomstig van de West-Veluwe zullen vaak familiebanden hebben in plaatsen als Amersfoort, Bunschoten en Hoogland, of Woudenberg en Renswoude. De 29 klappers waren altijd al in de bibliotheek van de VVG in Barneveld te vinden onder 2.1.21 tot en met 2.1.33 en 2.1.50, maar zijn vanaf nu ook digitaal te raadplegen via de website.

"Als wij terugkijken naar de hoogtepunten en nieuwe opties van Geneanet in 2022, dan zijn wij verheugd u te kunnen vertelllen dat wij half December het aantal van 8 miljard geïndexeerde personen passeerden", zo liet Geneanet onlangs weten.

Lees hier verder.

Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Margriet der Nederlanden en prof. mr. Pieter van Vollenhoven zijn maandagmiddag 23 januari in Apeldoorn aanwezig bij de herdenking van de ontruiming van de joods-psychiatrische instelling Het Apeldoornsche Bosch. In de nacht van 21 op 22 januari 1943 zijn alle ruim 1400 patiënten en een groot deel van het personeel van de instelling naar Auschwitz gedeporteerd. Niemand keerde terug. Van aparte personeelstransporten via Westerbork kwam slechts een enkeling terug.

Elke burger heeft het recht om te weten wie over zijn data beschikt en waar zijn persoonsgegevens zijn terechtgekomen als deze worden doorgestuurd, stelt het Europees Hof van Justitie. Met die informatie kan de burger immers zijn recht uitoefenen om vergeten te worden of om persoonlijke data aan te passen.
Lees hier verder.

HCC!genealogie is van dinsdag 17 t/m zaterdag 21 januari a.s. aanwezig op de SeniorenExpo in Conference Centrum Koningshof, Locht 117 Veldhoven. Op stand K10 van SeniorenAcademie treft u een adviseur aan die u een antwoord kan geven op vragen over stamboomonderzoek. 
 

 

 

 

De entree bedraagt 10 euro en leden van HCC ontvangen 4 euro korting   op vertoon van hun lidmaatschapskaart. 

 Zie hier voor info van de Senioren AcademieDe eerste Patch Tuesday van Microsoft in 2023 bevatte maar liefst fixes voor 98 kwetsbaarheden, waaronder één actief misbruikte zero-day. “Na 2022, waarin de grootste aantallen zero-days en kwetsbaarheden werden ontdekt, blijkt uit deze eerste release van dit jaar dat de trend niet zal afnemen”, zegt Saeed Abbasi, manager vulnerability and threat research van Qualys.
Lees hier verder.