Agenda

Landelijke Bijeenkomst HCC!genealogie Baarn
Zaterdag, 27 Mei 2017, 11:00 - 15:00
Hits : 538
door Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Agenda landelijke bijeenkomst:

11.00 uur

De heer Jos Kaldenbach

De laatste vijf eeuwen (1500-1900) zijn er ongeveer 6 miljoen migraties vanuit het Duitstalige gebied te noteren. Daarna  nog de talloze  oorlogsverplaatsingen en dienstboden. Het rijke westen, in de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden, was in de Gouden Eeuw steenrijk, zeker in vergelijking tot de arme grensgebieden. Ondanks actieve tegenwerking van de overheid kwamen er jaarlijks - vooral in het zaai- en oogstseizoen -  tienduizenden mannen, vrouwen en kinderen naar de Nederlanden, en later weer hun familieleden en dorpsgenoten. Naast de land- en tuinbouw waren handelaren (lappen- en koperpoepen) en artiesten, criminelen en gelukszoekers grote groepen binnen deze massa’s. De bijna 500.000 VOC- dienaren uit Duitsland komen daar bovenop.

Hoe u deze migranten kunt vinden en documenteren zal de spreker op 27 mei trachten uit de doeken te doen.

Pauze van 12.30 tot 13.30 uur

In deze pauze kunt u gebruik maken van de uitstekende lunchfaciliteiten. Als u daarvan gebruik wilt maken, kunt u zich het beste - al direct bij aankomst in de morgen - bij de ontvangstbalie melden om uw lunchwensen kenbaar te maken. Bij de lunchtijd wordt het bestelde opgediend en kunt u dan ook afrekenen.

13.30 uur

De heer Albert Beuse

Albert Beuse, hoofd studiezaal bij de Groninger Archieven, zal uitleg geven over de Kadaster Archiefviewer. Met behulp van deze viewer is het mogelijk de bestemming en de eigendomsgeschiedenis te achterhalen van elk perceel in Nederland vanaf de invoering van het Kadaster in 1832 tot ongeveer 1985. De kern van de viewer wordt gevormd door de kadastrale legger, aanvullende informatie is te halen uit hulpkaarten en veldwerken. Aan de orde zullen komen onder andere hoe de viewer werkt, waar deze is in te zien en hoe de gevonden resultaten kunnen worden gedownload.

Tot slot

Voor diegenen die een laptop hebben en mee willen nemen, worden daartoe uitgenodigd, want na de presentaties kunt u algemene vragen stellen over genealogie en de relevante programma’s.

Deze bijeenkomst wordt gehouden in de Gereformeerde Paas- of Kruiskerkzalencentrum, ook wel het zalencentrum Brandpunt, in Baarn. Het adres is Oude Utrechtseweg 4a, 3743 KN in Baarn.

Als u met de auto komt is er in de directe omgeving genoeg parkeerruimte. Als u per trein reist moet u een stukje lopen van 500 meter door de Amalialaan.

 

Voor route klik hier.

Locatie zalencentrum het Brandpunt
Oude Utrechtseweg 4a
Baarn
Utrecht
3743 KN
Nederland